Transgender

Overkoepelende term voor alle andere vormen van gendervariatie waarbij de persoon zich beweegt tussen genders.

  • Een transgender persoon is iemand die zich niet altijd identificeert met het geslacht dat wordt vastgesteld bij de geboorte. Sommige transgender personen bewegen zich op het genderspectrum, andere voelen zich man, vrouw of non-binair. 
  • Een trans man is iemand die bij de geboorte als meisje werd geregistreerd maar een overwegend mannelijke genderidentiteit heeft (en zich dus voornamelijk man voelt). Een trans vrouw is iemand die bij de geboorte als jongen werd geregistreerd, maar een overwegend vrouwelijke genderidentiteit heeft (en zich dus voornamelijk vrouw voelt). Mensen die de transitie (en dus operatie) naar een ander geslacht ondergaan, maar ook mensen die dat nog niet gedaan hebben, of niet willen doen. Het is dus een veel ruimer begrip dan enkel de mensen die zich (hebben) laten opereren. Dat is zelfs een minderheid. Je kan een trans persoon zijn zonder enige fysieke vorm te willen aanpassen. Gebruik bij voorkeur trans persoon/ trans man/ transgender persoon als bijvoeglijk naamwoord

Voornaamwoorden: Transgender personen vragen om het voornaamwoord bij het gewenste gender te gebruiken. Je kan niet altijd afgaan op het uiterlijk van iemand om te bepalen welk gender de persoon heeft, dus kan je het best vragen. Wat zijn jouw voornaamwoorden?

Er zijn in het Nederlands nog geen variaties voor non-binaire voornaamwoorden. Voorlopig zijn de meest courante: zij/haar, die/hen, of hij/hem. Maar de persoon beslist zelf hoe die wil aangeduid en aangesproken worden.

Ter info: Bij vacatures heb je nu het X-teken, om geen genderidentiteit aan te duiden. Daar is nog geen voornaamwoord voor. In Nederland willen ze (naar Engels voorbeeld) experimenteren met voornaamwoorden. Daar testen ze nu hij/zij/hen of die en zijn/haar/hun. Zie ook de website van Transgender Infopunt.