Non-binair

Voor de meeste mensen zijn twee mogelijkheden; vrouw of man, voldoende. Ze voelen zich volledig man of vrouw, of kiezen datgene dat het beste bij hen past.

Zo zijn er mensen die niet kiezen tussen die twee genders: ze staan allebei te ver van hen af. Dat is geen kwestie van niet ‘willen’ kiezen, maar vooral van niet ‘kunnen’ kiezen. De twee mogelijkheden zijn voor hen gewoon ontoereikend.

De genders “man” en “vrouw” noemen we de “binaire genders”. Alles dat daarbuiten valt noemen we “niet-binaire genders”.

Voor sommigen is het belangrijk dat dit ander gender ook een naam heeft, en zo bestaan er ondertussen een hoop nieuwe woorden die deze genders (proberen) te omschrijven. Om je een beeld te geven, hieronder een aantal voorbeelden.

Demigender

Een gedeeltelijke connectie hebben met een bepaald gender.

Demiman: voelt zich gedeeltelijk (maar niet helemaal) man

Demivrouw: voelt zich gedeeltelijk (maar niet helemaal) vrouw

Zie ook: demigender

Genderfluïde

Een andere genderidentiteit op een ander moment, afhankelijk van de persoon. Iemand kan zich man voelen en toch een jurk dragen, of ervoor kiezen om een combinatie van genders of genderneutraal te tonen.

Genderqueer

Iemand die zowel mannelijke als vrouwelijke identiteitskenmerken heeft en die zich bv. man én vrouw of net noch man, noch vrouw voelt. Deze persoon vindt dat gender of met welk gender je je identificeert er eigenlijk niet toe doet of zou mogen toe doen.

De maatschappij leert ons van jongs af aan wat mannelijk en vrouwelijk is. Het is een kader. Sommigen voelen zich daar niet goed in en bepalen hun genderidentiteit anders.