Berber, Berbers

Het woord Berber ​​​wordt als verzamelnaam gebruikt voor de leden van een aantal verwante volkeren in Noord-Afrika. De talen van deze volkeren worden met de erzamelnamen Berber en Berbers aangeduidDe woorden Berber en Berbers ​​​worden door sommige mensen met Noord-Afrikaanse roots als minachtend ervaren.

Het woord Berber werd door de Oude Grieken en Romeinen gebruikt om de volkeren aan te duiden die geen Grieks spraken. De betekenis was ‘barbaren’. De mensen zelf hebben zichzelf of hun taal nooit Berber genoemd. Ze gebruiken specifieke namen voor de aparte volkeren en talen. Het is daarom aan te raden om de aanduidingen te gebruiken die de volkeren zelf gebruiken, zoals de volkeren Riffijn, Ichalhiyen en Atlas-imazighen en de talen Rif(fijn), Tachelhyit en Kabylisch.

Als dat niet kan, worden de verzamelnamen Amazigh (voor de volkeren) en Tamazight (voor de talen) aanbevolen. De Tamazight-talen zijn geen Arabische talen. In Marokko wordt naast Tamazight ook Marokkaans-Arabisch geschreven en gesproken.

Bij de verwijzing naar specifieke personen kan de formulering nog neutraler door helemaal niet te verwijzen naar persoonskenmerken die met afkomst verband houden.